Wagi porcjujące to wagi napełniające pojemnik przewidzianą i potencjalnie stałą masą produktu pozostającego luzem, pozwalające na automatyczne odważanie porcji materiału o zaprogramowanej wartości masy. Przeznaczone są do odważania materiałów stosowanych w budownictwie (kleje, cement, wapno itp.), surowców w przemyśle rolno-spożywczym (zboża, kasze, mąka, cukier, sól, itp.), materiały stosowane w przemyśle chemicznym (substancje chemiczne, nawozy sztuczne, tworzywa sztuczne itp.), innych materiałów sypkich oraz cieczy. Proces dozowania odbywa się jednostopniowo lub dwustopniowo. Pierwsza faza to dozowanie szybkie, dużą strugą, natomiast druga faza tzw. dosypywanie to dozowanie dokładne małą strugą. Zastosowanie tego typu dozowania pozwala osiągnąć duże wydajności i dobrą dokładność odważanej porcji.
W zależności od właściwości i parametrów materiału odważanego stosuje się różne typy podajników:
ślimakowe – dla surowców pylistych,
taśmowe – dla materiałów ziarnistych, granulowanych, piasku itp.,
wibracyjne – dla surowców, które mogą sklejać się lub zbrylać,
grawitacyjne.